Android Noutati

Ce este Android GO si pe ce smartphone il gasim instalat

Multi dintre noi suntem atrasi de telefoanele smartphone de top. Flagship-uri cu hardware puternic ca Samsung Galaxy Note 8, Huawei Mate 10, Google Pixel 2 si altele de aceeasi talie, folosesc CPU puternic, RAM a caror capacitate ajunge pana la 8 GB plus alte componente de ultima tehnologie.
In mod firesc, acest hardware puternic functioneaza pe cele mai noi versiuni de Android. Caracteristici si functii inovative de top.

In momentul de fata, toate flagship-urile cu Android, ruleaza cea mai noua versiune a sistemului de operare. Android 8.0 Oreo, iar in curand se asteapta versiunea Android 8.1 Oreo.

Pe langa smartphone-urile de top, pe piata sunt si cele low-end sau low-cost. Telefoane mobile ieftine ale caror resurse hardware sunt modeste si despre care daca nu se vorbeste atat de mult pe site-urile de specialitate, nu inseamna ca ele nu au segmentul lor de piata. Sunt bine vandute in tari cu venituri modeste si in tari unde majoritatea oamenilor isi cumpara un telefon inteligent pentru strictul necesar. Mail, Messenger si un internet browser gen Chrome.
Marele dezavantaj al acestor device-uri il reprezinta performantele scazute. Pana de curand, smartphone-urile low-cost imparteau acelasi sistem de operare Android si acelelasi aplicatii cu cele high-end.

Android Go, este un proiect al Google care se vrea a fi o bula de oxigen pentru device-urile low-cost.

Ce este Android Go

Din dorinta de a dezvolta piata device-urilor low-end, Google a lansat proiectul Android Go. Acesta este un sistem de operare bazat pe Android Oreo, din care au fost eliminate o serie de optiuni si functii, astefel incat sa poata rula foarte bine si pe smartphone-uri cu resurse hardware modeste. Android Go (sau Android Ore0 Go Edition) este dedicat in special device-urilor cu 1 GB RAM si CPU modest.
In esenta, Android Go este o versiune usoara a Android 8.0 Oreo, fiind focusat pe trei zone de optimizare:

  • sistem de operare – din acesta au fost scoase functii si optiuni pentru sporirea performantelor
  • Google Play Store – gasim un Google Play Store dedicat pentru Android Go, in a carui prima pagina gasim aplicatiile optimizate pentru acest sistem “light”
  • Aplicatii dedicate pentru Android Go – Google a redesenat o serie din aplicatiile de baza, special pentru aceasta versiune. Gmail Go, Google Map Go, Google Assistant Go, YouTube Go, aplicatia Google si altele.

Aplicatiile dezvoltate dedicat pentru Android Go, se deosebesc de cele standard prin eticheta “Go” aflatala pe pictograma.

Aceste aplicatii consuma mai putin spatiu de stocare, reduc consumul de date mobile (saving data) si se lanseaza de doua ori mai repede decat aplicatiile standard, oferind utilizatorului o experienta mai buna.

Exista totusi si dezavantaje ale Android Go. In primul rand, nu se stie cati developeri vor alege sa dezvolte aplicatii pentru acest sistem de operare. Fiind dedicat in special celor care nu sunt dispusi sa scoata multi bani din buzunar pentru un smartphone de top, este putin probabil ca aplicatiile “Go” platite isi vor gasi cumparatori. Nici chiar reclamele in astfel de aplicatii nu se stie cat de bine vor fi platite.

Ramane de vazut in timp cum se va dezvolta acest proiect, care in mod sigur se anunta unul interesant. Compania Nokia a anuntat deja ca pe device-urile Nokia 2 se va primi update la viitoarea versiune de Android 8.1 Oreo (Go Edition). Pentru Nokia 2 acest lucru va insemna sporirea vizibila a performantelor.

About the author

stealth

Leave a Comment